Dankzij de inzet van enkele liefhebbers kunnen zes dorpen op Schouwen nu nog steeds een eeuwenoude traditie vieren: het straorieën (strand rijden). Zij reden elk jaar met hun Zeeuwse werkpaard naar het strand om daar door de branding te rijden. Dankzij de inzet van enkele liefhebbers kunnen zes dorpen op Schouwen nu nog steeds een eeuwenoude traditie vieren: het straorieën (strand rijden). Zij reden elk jaar met hun Zeeuwse werkpaard naar het strand om daar door de branding te rijden.
Het jaarlijkse ritueel op het strand
Tegenwoordig staat de Strao weer volop in de belangstelling. Het evenement trekt elk jaar meer deelnemers, want wie als paardenliefhebber eenmaal een Strao heeft gezien, wil het liefst volgend jaar meerijden. Noordwelle, dat ook wel bekend staat als het dorp van de werkpaarden, heeft zelfs een maximum (150) aan het aantal deelnemende paarden en ruiters gesteld.
Herkomst
De traditie draait om het wassen van de paardenbenen in de branding. Er zijn diverse verklaringen voor de oorsprong van deze zeer lokale traditie. De meest gangbare betreft het ontsmetten van wondjes. De werkpaarden stonden de hele winter op stal en vaak hadden zij na enkele maanden last van wondjes rond de hoeven. Het is bekend dat zeewater ontsmettend werkt, daarmee zouden de wondjes gemakkelijker genezen. Maar er wordt ook gedacht aan een heidense traditie (eerbetoon aan de Germaanse godin Nerthus), een Romeinse gewoonte of een christelijk feest, in de weken voorafgaand aan Pasen.
Fanfare
De Strao is extra feestelijk doordat veel paarden versierd zijn met linten, rozetten en pompons. De ruiters dragen traditiegetrouw een witte broek en zwart jasje. En wie het ‘echt’ wil doen, rijdt ongezadeld. Er prijzen voor de mooiste paarden en ruiters. Vaak begeleidt de dorpsfanfare de stoet tot buiten het dorp. Eenmaal terug van het strand zijn er nog feestelijkheden zoals een ringsteekwedstrijd voor de ruiters en een kinderprogramma. Kortom, een gezellig dorpsfeest midden in de winter.